SUPERKRIZE.

Všeobecně se uznává, že svět prochází enviromentální krizí. Nejde jen o změnu klimatu, ale především o devastaci životního prostředí lidskou činností, která ničí biodiverzitu regionů a celkově způsobuje ubývání živočišných druhů na planetě.

Nikdo nepochybuje o tom, že lidstvo je už nějaký čas v energetické krizi. Ta se nyní sankcemi Západu proti Rusku stává naprosto neřešitelnou.

Ještě horší je začínající potravinová krize, hrozící hladomorem nejchudším krajinám, a mnohdy ani ne nejchudším, viz Srí Lanka.

Stojíme před měnovou krizí, způsobenou dolarem, který není ničím krytý, takže je hrubě prosazovaný pouze zbraněmi.

Roste politická krize, což se nejlépe projevilo v pandemii koronaviru, která ukázala, že světové společenství se potajmu mění v diktaturu.

Dostihla nás i mediální krize, reprezentovaná nejen cenzurou všeho druhu, ale především bezbřehou propagandou jednoho názoru, šířením strachu za postih opozičního názoru a soukromé vlastnění velkých sociálních sítí.

Jde o celkovou krizi kapitalistického systému založeného na bezohledném čerpání zisku z každé lidské činnosti.

Tato komplexní situace má vliv na psychiku a tím chování všech lidí, včetně vládců, takže se pomalu, leč jistě mění v krizi všelidské civilizace.

Je to výčet vytvořený jen tak jedním dechem, a proto v něm není systém, leč o ten se jistě již postarají vzdělanější a informovanější. Něco z toho už se objevuje i na netu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Blog a jeho autorem je standa. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *